موتور به عنوان قلب ساعت مچی در نظر گرفته می شود. به مکانیزمی گفته می شود که عقربه ها را روی صفحه ساعت مچی حرکت می دهد. همچنین دیگر امکانات آن مانند تقویم، کرونوگراف یا زمان دوم را به حرکت در می آورد.
در حالی که مردم اکثراْ ساعت مچی را برای ظاهر و امکانات آن خریداری می کنند، ولی هستند افرادی که به جزئیات توجه بیشتری می کنند و به موتور و مکانیزم ساعت مچی اهمیت زیادی می دهند.
یک ساعت ساز حرفه ای بیشتر وقت خود را صرف طراحی داخلی هرچه دقیق تر ساعت مچی می کند. کسانی که از پیچیدگی های ساعت سازی آگاه هستند، بر این باورند که مکانیزم های دقیق، یک شاهکار را تعریف می کند و آن را از یک ساعت معمولی جدا می کند.
به طور کلی ۳ نوع موتور ساعت مچی وجود دارد:
کوارتز: موتور باعث حرکت عقره ثانیه شمار و آن هم با چرخ دهنده هایی باعث حرکت دقیقه شمار و ساعت شمار می شود. این نوع موتور با باتری کار می کند.
مکانیکی: کارکرد موتور مثل کوارتز است ولی به شکل روان تر. برای اینکه ساعت کار کند نیاز به پیچاندن دسته کوک ( کوک کردن) دارد.
اتوماتیک: انرژی جنبشی از حرکات مچ دست فرد باعث می شود تا مکانیزم داخلی ساعت را به حرکت درآید. ضمناً نیازی به باتری ندارد.
موتورهای کوارتز:
در سال ۱۹۶۹ شرکت سیکو ژاپن اولین ساعت کوارتز را به جهان معرفی کرد. تولید این ساعت، تولید کنندگان سنتی و قدیمی ساعت که در ساعتهای خود از مکانیسمهای مکانیکی استفاده میکردند را مجبور کرد در پاسخ این ساعت، نسخه سفارشی شده خود را از این مدل موتور تولید کنند. که این آغاز عصر جدید در صنعت ساعت و زمان بود.
مکانیسم موتورهای کوارتز:
مکانیسم کوارتز توان خود را از یک باتری الکتریکی میگیرد و یک سیگنال الکتریکی را به یک قطعه کریستال از جنس کوارتز میفرستد. کریستال کوارتز با دریافت سیگنال با سرعت ۳۲۷۶۸ بار در ثانیه شروع به لرزیدن میکند. که این کار باعث تولید یک سیگنال با فرکانس و توان مشخص میشود. این فرکانس توسط یک مدارالکتریکی شناسایی شده و تبدیل به سیگنالی برای هر ثانیه میشود و حرکت دقیقی را برای ساعت تولید میکند.
مزایای موتورهای کوارتز:
دقت زمان: مکانیسم کوارتز طوری طراحی شده است که به شما اطمینان کامل از دقت زمان نشان داده شده را بدهد.
راحتی در استفاده: این مکانیسم توان خود را از یک باتری الکتریکی میگیرد و نیاز به استفاده از حرکت دست انسان ندارد.
خرابی کمتر: در این مکانیسم به دلیل کم بودن تعداد قطعات و حضور باتری احتمال خرابی آنها را مقدار زیادی کاهش میدهد.
قیمت ارزانتر: مکانیسمهای دیگر (چه مکانیکی و چه اتوماتیک) نیاز به زمان و مهارت بیشتری برای ساخته شدن دارد. ساعتهای کوارتز به طرز قابلتوجهی ارزانتر است.
موتورهای مکانیکی:
قوای متحرکه این نوع مکانیسم با استفاده از یک فنر اصلی که به آن شاه فنر نیز میگویند. این فنر نیاز به کوک کردن به صورت مکرر (روزانه ، هفتگی یا …) دارد.
ساعتهای مکانیکی همان عملکرد و خروجی ساعتهای کوارتز را دارند. در نگاه اول به مکانیزم این نوع موتورها متوجه عدم حضور باتری در این نوع ساعتها میشوید اما اگر کمی بادقتتر نگاه کنید متوجه چیزی فراتر میشوید. منظری که توجه بسیاری از علاقهمندان ساعت را به خود جلبکردهاست. دنیایی پیچیده از فنرهای مختلف، چرخدندههای متفاوت و قطعات متحرک که کارکرد منظم و دقیق ساعت را گارانتی میکند. پیچیدگی این مکانیسم را فقط با واژهی هنر میتوان توصیف کرد. در حقیقت در این نوع ساعت خواندن زمان به عنوان یک کاربرد ثانویه مورد استفاده قرار میگیرد و بیشتر موردهدف کلکسیونرها و گالریها قرار میگیرد.
مکانیزم موتورهای مکانیکی:
بر خلاف مکانیسم ساعتهای کوارتزی که نیروی خود را از یک باتری دریافت میکنند این نوع موتور انرژی خود را از فنر اصلی یه همان شاه فنر میگیرد. انرژی این فنر از طریق فنرهای ثانویه و چرخدندههایی در مدلهای مختلف در طی یک پروسه پیچیده به دورهای متناسب برای نمایش ساعت، روز و …. به وسیله عقربهها تبدیل میشود.
مزایای موتورهای مکانیکی:
طول عمر بالا: یک ساعت مکانیکی با ساخت خوب، تحت یک نگهداری خوب میتواند به اندازه طول عمر یک انسان دوام بیاورد.
انرژی: در این نوع ساعتها شما نگرانی بابت تعویض باتری ساعتها ندارید، این ساعتها انرژی خود را از طریق یک کوک ساده و مداوم تأمین میکنند.
زیبایی: در تعداد زیادی از این نوع ساعتها از یک شیشه یاقوت کبود در قسمت پشتی بدنه آنها استفاده میشود که به شما یک نمای شفاف از عملکرد قطعات داخلی میدهد.
موتورهای اتوماتیک
مکانیسم موتورهای اتوماتیک:
این ساعتها طوری طراحی شدهاند که از حرکت طبیعی و روزمره مچ دست فرد انرژی خود را بدست بیاورند. مکانیسم این نوع ساعتها مشابه مدل به ساعتهای مکانیکی معمولی هست.
اما:
-یک قطعه فلزی بنام روتور به جای سیستم کوکی اضافه شده است.
– این روتور میتواند آزادانه در مسیر مشخص خود بچرخد.
-این روتور با حرکت دست شما میچرخد و انرژی لازم را به فنر اصلی یا شاه فنر میدهد.
مزایای موتورهای اتوماتیک:
این ساعت علاوه بر مزایای ساعتهای مکانیکی معمولی دارای این حسن میباشد که شما نیاز به کوککردن این ساعتها ندارید. این نوع ساعتها تا زمانی که در دست شما باشند انرژی لازم خود را تولید میکنند.
اغلب ساعتهای مچی موجود در بازار دارای قوه محرکه کوارتز هستند. در زیر به این تقسیم بندی توجه کنید:
1- MECHANICAL (مکانیکی): در این سـاعتـهـا از یــک چرخدنده توازن (رقاصک) برای اندازه گیری زمان و یک شاه فنر برای تولید نیرو استفاده میگردد. این نوع ساعتـها نیاز دارند تا هر چند ساعت یکبار با دست کوک شوند. بـرخی از سـاعتهای مکانیکی از 160 قطعه مجزا تشکیل گردیده است!
2- AUTOMATIC (خود کار): این ساعتها هـمان مکانیزم ساعتـهای کوکی را دارند اما خود کوک میباشند. آنها دارای یک چرخ دنده گردان (ROTOR) بـوده کـه شـامـل یـک وزنــه نوسان کننده است که با هر حرکت مچ دست به جلو و عقب نوسان میکند. سپس این نوسانات توسط چرخ دنده ها ی دیگر مبدل به حرکت دورانی شـده و بـاعـث کـوک شـدن شاه فنر میگردد. نام دیگر آن خود-کوک(SELF-WINDING) میباشد.
3- QUARTZ (کوارتز): این نوع از ساعت مچی از بلور کـوارتز بـرای انـدازه گیـری زمـان و از بـاطـری بعنوان منبع تغذیه استفاده میکنند. نیازی به کوک کردن ندارند.
4- KINETIC QUARTZ (کوارتز جنبشی): ایـن تکنـولـوژی منـحصر بـفرد شرکت سیکو(SEIKO) میباشد. ساعت کوارتزی ساعت مچی است که نیازی به باطری ندارد. این ساعتها انرژی الکتریکی خود را از حرکات طبیعی مچ دست و بازو تامین می کنـند. سپس انرژی حاصل را درون یک خازن ذخیره کنند این خازن قادر می بـاشد تا 3 الی 14 روز در صـورت بی حرکت بودن ساعت انرژی مورد نیاز آن را تامین کند.
5- SOLAR QUARTZ (کوارتز خورشیدی): این ساعت هـا از کـوارتز برای اندازه گیری زمان و از هر گونه منبع نوری که به صفحه ساعت تابیده می گـردد و تـوسـط ســلولهای خورشیدی (SOLAR CELL) جذب شده و انرژی نور را به انرژی الکریکی مبدل میسازنــد، استفاده میکنند.
آشنایی با مکانیسم ساعت مچی, انواع ساعت مچی, انواع مکانیسم موتور ساعت های مچی, انواع موتور ساعت, انواع موتور ساعت مچی, بهترین موتور ساعت مچی, بهترین نوع مکانیسم ساعت, دسته بندی ساعت ها, ساعت, سا
جهت مشاهده کالکشن ساعت های مجموعه زمان آوران امید آریا بر روی تصویر زیر کلیک نمایید.
جهت مشاهده گالری ساعت های هوشمند مجموعه زمان آوران امید آریا بر روی تصویر زیر کلیک نمایید.
عت مچی, ساعت مچی تک موتوره, ساعت مچی سه موتوره, کارکرد ساعت مچی, معرفی مکانیسم ساعت مچی, معرفی موتورهای ساعت, مکانیسم ساعت مچی, مکانیسم کوارتز, موتور اتوماتیک ساعت مچی, موتور ساعت مچی, موتور کوارتز ساعت, موتور مکانیک ساعت مچی, موتورکوارتز ساعت